'Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg?' Ringavond 29 mei in Enter.


29 mei Ringavond ‘Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg?’ Schrijft u het alvast in uw agenda: woensdag 29 mei wordt er weer een ringavond gehouden, bedoeld voor alle PKN-gemeenten in Rijssen, Enter en Wierden.  De bedoeling van deze avond is onderlinge ontmoeting en gezamenlijke bezinning op de uitdagingen waar we als kerk in deze tijd voor staan.

Binnen de werkgemeenschap van predikanten van de ring Rijssen, Enter, Wierden hebben we ons in het afgelopen jaar bezonnen op het intrigerende boek van psychiater Esther van Fenema ‘Het verlaten individu. Waarom voelen we ons zo leeg?’. In dit boek onderzoekt Van Fenema de eenzaamheid, onzekerheid, somberheid, vertwijfeling en angst waaraan veel mensen in onze tijd lijden. We worstelen met tal van psychische klachten, die veelal terug te voeren zijn op zingeving en vooral het gebrek eraan: leegte. In haar boek wijst Van Fenema op de geloofscrisis die achter deze leegte schuilgaat en gebruikt ze de klassieke zeven hoofdzonden (hoogmoed, luiheid, hebzucht, onmatigheid, lust, woede en afgunst) als zoekinstrument om de ziel van onze tijd bloot te leggen. Ze voegt daar een nieuwe hoofdzonde aan toe die kenmerkend is voor nu: de leegte.

Als werkgemeenschap van predikanten hebben we de bekende theoloog-psychiater prof. dr. P. Verhagen uitgenodigd om in te gaan op het boek van collega psychiater Van Fenema en de vraag die daarin oplicht richting ons als kerk in deze tijd: ‘Als we de problemen die Esther van Fennema in haar boek aanwijst herkennen, kunnen we dan vanuit het evangelie ook antwoorden aandragen die in deze tijd ook voor moderne mensen begrijpelijk zijn en aanspreken?’

De avond is vrij toegankelijk voor iedereen en in het bijzonder bedoeld voor de gemeenteleden en kerkenraden van de PKN-gemeenten in Rijssen, Enter en Wierden. De avond begint om 20.00u en wordt gehouden in kerkelijk centrum De Bron van de Hervormde Gemeente Enter, Dorpsstraat 57.


Naar het nieuwsoverzicht